Actueel

Componence Asset List

18 januari 2021

200x200+stelletje+op+bank.jpg

Vandaag, maandag 18 januari 2021, is het ‘Blue Monday’, ofwel deprimaandag. Deze dag wordt bestempeld als de meest deprimerende dag van het jaar. 

Maar is ‘Blue Monday’ echt zo een depressieve dag? De coronatijd en de donkere dagen tijdens de wintermaanden zorgen ervoor dat we ons allemaal in deze periode wel eens depri voelen. Wat kan je er zelf aan doen om op zulke momenten jouw mentale fitheid te vergroten? PsyQ vertelt het jou!

Een depressieve dag?

Iedereen herkent zich er in en heeft wel is een ‘depressieve’ dag. Je ligt in bed, je hoort buiten harde wind en regen, het is koud en de wekker staat vroeg om weer een dag (thuis) aan de slag te moeten gaan of je kinderen te voorzien van ‘thuisonderwijs’. Of je bevindt je in dezelfde situatie, maar hebt op het moment, door corona, helemaal geen werk of dagbesteding meer. In welke situatie jij je ook bevindt in deze periode: het is volkomen normaal dat je niet elke dag springend en vrolijk je bed uit komt om jezelf aan te sporen tot actie. En dat is ook oké. Zulke dagen heeft iedereen en die mogen er zijn. Dit betekent hoeft niet direct te betekenen dat jij last hebt van een depressie. Mocht jij toch last hebben van een ‘depressieve’ dag, dan heeft PsyQ een aantal tips om jouw mentale fitheid te vergroten.

Tips om jouw mentale fitheid te vergroten

Als je mentaal fit bent betekent dit dat je lekkerder en goed in je vel zit. Het is belangrijk om mentaal fit te zijn en te blijven, zodat je minder last hebt van stress en depressieve gevoelens en beter in staat bent problemen aan te gaan. Hoe blijft je mentaal fit en zorg je dat je van een depressieve dag weer een positieve dag maakt? Een aantal tips:

  • Zorg voor dagritme en structuur
  • Blijf actief en in beweging
  • Beperk negatieve berichten
  • Zorg voor voldoende me-time
  • Eet gezond en drink voldoende
  • Zorg voor een positieve mindset
  • Doe taak concentratie oefeningen
  • Maak het gezellig

Benieuwd hoe je deze tips concreet toepast? Lees hoe je deze tips en adviezen in de dagelijkse praktijk kan inzetten. 

Aanhoudend last van depressieve gevoelens?

Ervaar jij om welke reden dan ook in deze periode depressieve gevoelens, weet dan dat je hier niet alleen in bent! Het kan bijvoorbeeld zijn dat corona ervoor zorgt dat je neerslachtig bent en depressieve gevoelens ervaart, of er kunnen andere redenen zijn waardoor jij je somber voelt of geen plezier meer haalt uit activiteiten waaruit je normaal gesproken wel plezier uit haalde. Houdt dit langere tijd aan? Pas dan op dat jouw dipje geen depressie wordt! 

Doe de online zelftest Depressie en test zelf gratis en vrijblijvend of je last hebt van een depressie. PsyQ biedt hulp bij een depressie. Behandelingen voor depressie kunnen zowel fysiek, op een van onze locaties, als (volledig of deels) online plaatsvinden.