Actueel

Componence Asset List

03 juni 2020

superbrains.png

Net als alle zorginstellingen is ook PsyQ programma ADHD bij volwassenen en ouderen sinds de corona uitbraak in Nederland versneld overgestapt op digitaal behandelen en beeldbellen. Deze ADHD afdeling is als TOPGGz afdeling voortdurend bezig met onderzoek en nieuwe innovaties om daarmee de stoornis ADHD beter te begrijpen en daardoor ook beter te kunnen behandelen. Vier bevindingen van deze afdeling over de zorg in coronatijd.

We hebben een paar nieuwe dingen geleerd dankzij de geforceerde corona situatie, die leuk zijn om te delen. Dit zijn waarschijnlijk blijvertjes, die de kosten van de zorg zullen reduceren:

1. Super Brains app voor ADHD helpt in corona tijd

Tegelijk met corona werd de Super Brains app voor ADHD gelanceerd en geïmplementeerd in PsyQ. Een onbedoelde ongelukkige timing? Het pakte anders uit. Wat we niet hadden verwacht is dat juist een oudere patiënte van 74 jaar hier veel profijt van heeft! Patiënte heeft kanker gehad, en kan i.v.m. corona nu niet naar buiten vanwege longklachten na de bestraling. Ze heeft geen partner of kinderen. Hoewel de ADHD gestabiliseerd is, gedraagt ze zich afhankelijk, en ze doet veel appel op de behandelaar. Na de start met de Super Brains app is ze met begeleiding nu zelf heel actief met haar doelen, zoals beter slapen en verbeteren van haar negatieve zelfbeeld; ze oefent dagelijks. Patiënte is zelfs 20 x zo actief als de gemiddelde behandelaar (!). Ze krijgt complimentjes van avatar ‘dr. Brains’ voor haar activiteiten, terwijl ze altijd heel kritisch op zichzelf is geweest. De positieve feedback/het beloningssysteem van Super Brains ervaart ze als heel steunend: ‘dr. Brains zegt nu dat ik het goed heb gedaan!' Het beroep op de behandelaar is significant afgenomen.

2. Objectieve online ADHD test kan nu ook thuis

Alle nieuwe patiënten krijgen na intake een objectieve computertest, de zg. QbTest die onrust met een infrarood camera, en impulsiviteit en aandachtsproblemen tegelijkertijd met een Continuous Performance Test (CPT) meet. De test wordt gebruikt t.b.v. de effectmeting na de start met ADHD medicatie. Door corona kon de test niet worden uitgevoerd op de afdeling, maar dankzij de versnelde implementatie van de thuistest versie, de zg. QbCheck, die met de camera van de eigen computer d.m.v. gezichtsherkenning de hyperactiviteit meet, kan dit nu toch gewoon doorgaan. De validiteit van QbCheck lijkt vooralsnog goed (meer info: www.qbtech.com ).


3. Patiënten meten zelf bloeddruk, pols en gewicht

Voor en tijdens behandeling met medicatie voor ADHD moeten bloeddruk, pols en gewicht worden gemonitord. Dit kon niet op de afdeling vanwege corona, tenzij de huisarts alle metingen zou overnemen, maar die had het al zo druk. Niet meten zou onverantwoorde situaties kunnen opleveren, zodat de behandeling dreigde te stagneren. Dit was onacceptabel. In overleg met de patiënten is gekozen om de controles thuis te doen met een eigen bloeddrukmeter en weegschaal. Een lijst van de Hartstichting kan helpen een betrouwbare bloeddrukmeter te kiezen die past bij het budget. Indien gewenst kan de meting plaatsvinden tijdens een videoconsult met de arts.

4. Vitamine D3 tekort bij ADHD en kans op corona

Bij kinderen en volwassenen met ADHD wordt vaak een tekort aan vitamine D3 gevonden. Suppletie met verhoogt de dopamine spiegel en vermindert de ernst van de ADHD (Kotsi 2019; Seyedi 2019). Vitamine D3 beschermt ook tegen luchtweginfecties (Martineau 2017), zodat dit tekort bij ADHD extra ongunstig kan zijn nu corona heerst. Er zijn inderdaad eerste aanwijzingen dat vitamine D3 een beschermend effect heeft tegen corona. Onderzoek laat zien dat er meer corona-patiënten en meer doden zijn in landen met een lagere gemiddelde vitamine D3 spiegel (Ilie 2020). Omdat ouderen vaak een laag vitamine D3 hebben, kan dit mede hun verhoogde kwetsbaarheid voor corona verklaren. Aangezien dit bij ADHD ook speelt, lijkt het aanvullen van het vitamine D3 tekort verstandig om de kans op corona te verkleinen. In onderzoek bij ouderen werd een hoge dosering van 3000 IE vitamine D3/dag gebruikt. Tot er meer informatie bekend is, lijkt dit voor mensen met ADHD ook een goed advies.

Meer weten over deze onderzoeken rondom ADHD? Mail dan Sandra Kooij, specialismeleider ADHD bij volwassenen en ouderen, s.kooij@psyq.nl

Laatste nieuws: Sandra Kooij is per 1 juni benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘ADHD bij volwassenen’. De bijzondere leerstoel is namens Parnassia Groep ingesteld aan Amsterdam UMC, afdeling Psychiatrie (locatie VUmc).