Actueel

Componence Asset List

19 februari 2019

200+x+200+Ervaringswerker+eetstoornissen+still+video.jpg

Een succesvolle ervaringswerker is in staat om naast de patiënt te staan en vanuit eigen ervaring op de juiste momenten de juiste dingen te doen. In deze video vertellen mensen met een eetstoornis, ervaringswerkers zelf en de reguliere behandelaren over de toegevoegde waarde van ervaringswerkers bij een behandeling.

Een ervaringswerker eetstoornissen is iemand die zelf een eetstoornis heeft gehad en nu werkzaam is bij PsyQ om ondersteuning te bieden bij de behandeling van eetstoornissen. Omdat die persoon vergelijkbare ervaringen heeft gehad als de patiënt, kan hij of zij zorgen voor vertrouwen bij de patiënt en het herstelproces versnellen. De ervaringswerker is een voorbeeld voor de patiënt en biedt hoop en geloof in het herstel. Het aansluiten bij de gevoelsbeleving draagt daarin voor een groot gedeelte ook bij.

De ervaringswerker maakt een vertaalslag en dient als schakel tussen de patiënten en de behandelaren. Het vertellen van zijn of haar eigen verhaal maakt het probleem tastbaarder. Daarnaast laat de ervaringswerker ook zien hoe het leven eruitziet na een eetstoornis. Door mee te lunchen en andere ‘normale’ activiteiten te doen die lastig worden gevonden in tijden dat de problemen van de eetstoornis groot zijn, laat de ervaringswerker zien dat verandering mogelijk is.

PsyQ behandelt een groot scala aan eetstoornissen.