Actueel

Componence Asset List

05 oktober 2020

200x200+vrouw+alleen.png
Mensen met een psychische stoornis zijn vaker eenzaam en eenzame mensen hebben eerder kans op een psychische stoornis. Eenzaamheid en psychische stoornissen hebben een effect op elkaar.

Eenzaamheid is iets dat mensen van alle leeftijden kunnen ervaren. Het kan voorkomen bij zowel jongeren als ouderen, maar het is niet altijd direct zichtbaar dat iemand hier last van heeft. Echter, kan iemand wel hele sterke gevoelens van eenzaamheid ervaren, ondanks dat diegene dit niet zo uit. Uit onderzoek van het Trimbos instituut blijkt dat mensen die zich eenzaam voelen een groter risico lopen om een ernstige stemmings-, angst of middelenstoornis te ontwikkelen. Ook is gebleken dat omgekeerd mensen met een ernstige stemmings-, angst of middelenstoornis eerder gevoelens van eenzaamheid ontwikkelen.

Eenzame tijden

Naast dat eenzaamheid en psychische klachten dus een versterkend effect op elkaar hebben, zorgt de huidige (corona) tijd ook voor meer gevoelens van eenzaamheid bij mensen. Ook bij Ankie speelde haar psychische klachten weer op als gevolg van de corona crisis, waardoor zij zich eenzaam voelde. ‘Die gevoelens van toen keerden in alle hevigheid terug. Ik woon alleen en het besef dat ik mijn vriend die net over de grens in Duitsland woont voorlopig niet kan zien, zorgde ervoor dat ik me de afgelopen weken eenzaam en verdrietig voelde.’

Contacten weer oppakken via 100% online behandeling

Ook zijn er mensen die last hebben van een stemmings- of angststoornis en letterlijk aan huis gekluisterd zijn, omdat zij vanwege verschillende redenen het huis niet meer uit durven. ‘Dit zien wij ook bij PsyQ. De 100% online behandeling van PsyQ maakt het mogelijk om behandeling te bieden voor mensen die te angstig of verlegen zijn het huis uit te komen en behandeling fysiek op locatie te volgen. We helpen mensen contacten weer op te pakken, depressie en sociale angsten te overwinnen. Juist het online behoefte gestuurd, data gedreven en actie gericht behandelen is een meerwaarde bij eenzaamheid bij mensen met een psychische stoornis. We zien mensen letterlijk vooruitgaan vanuit hun slaapkamer, naar de woonkamer, voordeur en uiteindelijk naar buiten.’ Aldus Annemiek van Dijk, klinisch (neuro)psycholoog-psychotherapeut en behandelaar PsyQ Online.

Vanuit je slaapkamer weer naar buiten?

Heb jij ook last van eenzaamheid voortkomend vanuit psychische klachten, wil je je ook weer verbonden voelen en sociaal contact hebben? De 100% online behandeling van PsyQ biedt mogelijkheden. Je volgt de behandeling vanaf een eigen vertrouwde en veilige omgeving via de ondersteunende NiceDay app op je telefoon. Via een online behandeling kan je actief aan de slag met jouw klachten en oefen je om weer (sociaal) in contact te zijn. De behandelaar kan zelfs, via de telefoon, letterlijk mee naar buiten en jou ondersteunen. Met de 100% online behandeling kan je direct aan de slag; er zijn geen wachttijden!

Week tegen Eenzaamheid

Jaarlijks wordt er in Nederland van 1 tot en met 8 oktober (extra) aandacht besteed aan het thema eenzaamheid. Organisaties organiseren allerlei initiatieven om eenzaamheid te verminderen en voorkomen. Ook bij PsyQ is er (extra) oog voor klachten als eenzaamheid die voortkomen of bestaan naast de psychische stoornis en deze worden vanzelfsprekend meegenomen in de behandeling.