Actueel

Nieuws

28 september 2017

PsyQ-medewerker Femke Alsemgeest publiceert een methode voor de behandeling van patiënten die zeer moeilijk kunnen praten over hun problemen.

Het boek Doorbreek de stilte, leer beter luisteren met de TraumaMist-methode gaat over het haalbaar maken van evidence-based behandelingen voor de groep patiënten die moeite heeft met spreken over hun problemen. Patiënten die niet letterlijk kunnen spreken over onderwerpen die het mentale welbevinden negatief beïnvloeden, zijn niet zelden lastige cases voor veel hulpverleners in de ggz. Het boek geeft handvatten om toch met de zwijgende patiënt de problemen te kunnen bespreken, inclusief de onderbouwing van het belang van lotgenotencontact.

Drempel om te spreken verlagen
Auteur Femke Alsemgeest over haar boek: “Als patiënten een aantal ervaringen en/of problemen niet durven te benoemen, kan dat de behandeling ernstig belemmeren. Niet zelden krijgen zulke patiënten het stempel ‘therapieresistent’ of ‘uitbehandeld’, maar daar geloof ik niet in. Met de interventies en eyeopeners die ik in dit boek heb omschreven, is de kans groot dat de drempel om te spreken aanzienlijk kan worden verlaagd en onze zorg dus veel toegankelijker wordt.”

De methode speelt in op de behoeften van de patiënten, het is maatwerk en herstelondersteunend. Wat ook belangrijk is, is dat het een zoektocht is naar dat wat wél kan, in plaats van een opsomming van wat niet lukt. Met wat non-verbale elementen en zonder de eis specifieke woorden letterlijk uit te spreken wordt de bespreekdrempel lager en is het wel mogelijk om te praten over welke impact het probleem heeft op het leven van de patiënt en de manier waarop hij/zij geholpen wil worden.”

Meer informatie over de methode is te vinden op de website van Femke Alsemgeest.

Over Femke Alsemgeest
Femke werkt onder andere als ervaringswerker bij PsyQ Psychotrauma. Ze geeft lezingen op congressen en bij instellingen over de beleving van psychotrauma’s, het bespreken van taboe-gevoelige onderwerpen en de fysieke gevolgen van seksueel geweld. Ze schreef eerder verschillende boeken over haar eigen leven en ervaringen. Die boeken worden bij PsyQ Psychotrauma gebruikt in de behandeling.