Nieuws Nieuws

13 januari 2017

Maandag 16 januari is het Blue Monday, beter bekend als de meest deprimerende dag van het jaar. Op die dag is er veel aandacht voor somberheid en depressieve gevoelens. De vraag is: helpt deze aandacht om het taboe op depressie weg te nemen of praten we elkaar juist negatieve gevoelens aan?

De laatste maandag van januari staat ook wel bekend als Blue Monday. De dag waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit heeft maken met het feit dat goede voornemens mislukt zijn, vakanties nog ver weg lijken en de dagen donker en kort zijn. Ieder jaar besteden veel grote kranten en andere media aandacht aan het fenomeen. Het sentiment rond Blue Monday is echter niet te vergelijken met het leed van een échte depressie. 

Sombere gevoelens

Is het erg om je een dag somber te voelen? Nee. Soms is het fijn om de hele dag niets te doen en lekker in je bed te blijven liggen. Er is niets mis met een dag op de bank wegkruipen met een kop thee, een reep chocola en een goed boek. Eens een keer somber zijn, niet lekker in je vel zitten of een dipje hebben is niet meteen een depressie. Zo’n sombere bui verdwijnt meestal vanzelf. Het kan ook zijn dat de somberheid constant aanwezig is, waardoor je nauwelijks meer kan functioneren op je werk en je sociale contacten gaat vermijden. Dit kan erop wijzen dat je een depressie hebt.

Jongeren en jonge vrouwen

Depressieve klachten vormen bij jongeren en jonge vrouwen het meest voorkomende gezondheidsprobleem. 1 op de 15 jongeren en 1 op de 20 volwassenen heeft er last van. Vooral jonge vrouwen kampen steeds vaker met ernstige depressies en veel twintigers en dertigers zijn langdurig somber. Depressie treft gemiddeld 1 op de 10 mannen en 1 op de 5 vrouwen. Vrouwen hebben dus twee keer zoveel kans op een depressie, die samengaat met gevoelens van angst, woede en schaamte. Dat een depressie ook kan voorkomen tijdens menstruatie, bevalling of overgang is veelal onbekend.

Depressietest

Er is dus meer aandacht nodig om deze volksziekte, inmiddels in de top 3 van gezondheidsproblemen in Nederland, te voorkomen. En het taboe op depressie weg te nemen zodat mensen erover durven te praten. Praten is de belangrijkste eerste stap, want pas dan kun je de signalen van een depressie op tijd herkennen en er wat aan doen. Ben je langer dan twee weken somber, dan raden wij je aan de depressietest te doen of contact op te nemen met je huisarts. Alle informatie over symptomen van depressie, ervaringsverhalen en tips  zijn te vinden op de website van PsyQ.