Actueel

Componence Asset List

09 mei 2023

DeepMemory.jpg
Als je ziet dat je het kan, durf je het dan ook? Deze vraag staat centraal in het DeepMemory onderzoek. De TOPGGz-afdeling EDIT van PsyQ en het Mark van der Gaag Research Center (MRC) in Den Haag onderzoeken of de angstklachten van cliënten door middel van deepfake afnemen. Lees meer over het onderzoek en hoe je kan deelnemen!

DeepMemory maakt gebruik van deepfake technologie om bijvoorbeeld mensen met angst naar zichzelf te laten kijken in situaties waar ze bang voor zijn, zonder dat de deelnemer daar iets voor heeft moeten doen. 

Tijdens het DeepMemory onderzoek krijg je beelden te zien die niet eerder zijn waargenomen of die niet in je geheugen voorkomen. Je kijkt als het ware naar jezelf vanuit een derde persoonsperspectief. Door deze methode kan een betere observatie gemaakt worden van wat er daadwerkelijk gebeurt in het beeld dat je te zien krijgt van jouw angst. 

In vergelijking met VR-therapie, waarbij de beleving heel intens kan zijn, is het doel van DeepMemory juist om helderheid en overzichtelijkheid te creëren van de angstige situatie, zonder dat het te overweldigend wordt.

In onderstaande video gaat Maartje, die bang is om te zwemmen in open water, samen met onze collega David van den Berg, klinisch psycholoog bij PsyQ, aan de slag met de DeepMemory techniek. Voor Maartje had deze sessie al een onverwacht positief resultaat.

Hoe is DeepMemory ontstaan?

DeepMemory is gestart door Yori Ettema, een voormalige student van de Willem de Kooning Academie, die zich bezighield met de ontwikkeling van ervaringen door middel van deze nieuwe deepfake-technologie. Hij begon hiermee te experimenteren door zijn eigen gezicht te deepfaken in een bestaande film. Toen hij de uiteindelijke deepfake-scène zag, kreeg hij het gevoel dat hij daar daadwerkelijk was geweest en deze dingen had gezegd en gedaan.

Hierdoor kwam hij op het idee om te onderzoeken wat er zou gebeuren als mensen zichzelf zouden zien in situaties waar ze bang voor zijn, maar in plaats van dat er iets heftigs gebeurt, er eigenlijk niets gebeurt of allemaal goed afloopt. Dit zou hen kunnen helpen om de angstige verwachting te verminderen.

Meedoen aan het onderzoek?

Wil jij door middel van deze deepfake technologie je angsten aangaan? Doe dan mee aan het DeepMemory onderzoek. Hiervoor ben jij aanwezig bij 3 sessies van ongeveer 2 uur elk. De sessies zijn verspreid over 4 tot 6 maanden. Belangrijk om te weten: tijdens het onderzoek ga je dus niet zélf de angsten aan; dit beeld creëren we digitaal.

Meer informatie en contact

Heb je interesse of wil je meer weten? Neem dan contact op met: Noumidia Sahla, uitvoerend psycholoog, via: n.sahla2@psyq.nl of 06 – 22 33 33 07.