Actueel

Componence Asset List

21 oktober 2020

200x200+mensen+zebrapad.jpg
In Israël is een groot onderzoek gedaan in de database van het Leumit Health Center ziekenhuis naar voorspellers voor besmetting met covid-19 ofwel corona. Het bleek dat mensen met ADHD een veel hogere kans op een positieve test hadden. Deze verhoogde kans op corona werd niet bij andere psychische stoornissen gevonden. Behandelaren moeten daarom extra alert zijn als zij mensen zien met (nog onbehandelde) ADHD.

Logische verklaring

De onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd. Zij hebben een logische verklaring voor het verhoogde risico. Symptomen van ADHD, zoals impulsiviteit, beweeglijkheid, onoplettendheid en gebrek aan overzicht, maakt het moeilijker voor mensen met ADHD om zich aan coronamaatregelen te houden. Denk aan afstand bewaren, niet aanraken, vaak handen wassen en thuis blijven bij klachten. Dit geldt nog meer voor kinderen en adolescenten met ADHD. Ook het opvolgen van regels en discipline op zichzelf zijn moeilijker voor mensen met ADHD.

Maakt behandeling ADHD met medicijnen een verschil?

Het risico voor mensen met ADHD met en zonder behandeling met medicijnen werd ook vergeleken: degenen zonder behandeling hadden een 68% hogere kans op corona, terwijl mensen die behandeld waren zelfs een lager dan gemiddeld risico op corona hadden. Door behandeling met medicijnen neemt de ernst van de ADHD af, en worden de corona maatregelen blijkbaar beter nageleefd.

Behandelaren: wees meer alert

Dat mensen met (nog onbehandelde) ADHD een grotere kans hebben om besmet te zijn met corona, vraagt ook om extra oplettendheid van de behandelaren. Binnen Parnassia Groep worden plexiglas schermen op elk bureau van ADHD behandelaren geplaatst om het risico op besmetting te beperken.

Meer informatie?

Meer weten over dit onderwerp? Lees het gepubliceerde artikel. Of stel je vraag aan Sandra Kooij, specialismeleider ADHD bij volwassenen en ouderen bij Parnassia Groep.