Nieuws Nieuws

05 december 2016

Het verzekeringsjaar 2017 staat voor de deur en dat betekent dat bekend is welke medicatie tegen ADHD bij volwassenen komend jaar vergoed wordt en welke niet. Wij zetten de belangrijkste veranderingen voor u op een rij.

Volgens de Richtlijn ADHD bij volwassenen van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie heeft langwerkende ADHD medicatie de voorkeur bij volwassenen. Medicatie met een lange werkingsduur geeft namelijk minder reboundverschijnselen bij het uitwerken, en kan minder worden vergeten. Daardoor is de werking van de medicatie beter gedurende de dag en de avond.

Tot nu toe wordt alleen kortwerkend methylfenidaat (Ritalin) in het basispakket vergoed. Voor alle andere ADHD-medicijnen werd nooit meer vergoed dan de vergoeding voor Ritalin. Zijn de medicijnen duurder dan Ritalin, moet je de rest bijbetalen. Dat wordt de eigen bijdrage genoemd.

De belangrijkste veranderingen op een rijtje:

Het goede nieuws: sommige langwerkende ADHD medicatie in basispakket of betaalbaar:

  • De prijs van het voor kinderen geregistreerde langwerkende methylfenidaat Retard Sandoz, en van methylfenidaat Retard M/an is flink gedaald.
  • Alle niet-geregistreerde ADHD medicatie bereid door de Regenboog apotheek wordt in 2016 en 2017 door zorgverzekeraars DSW, Stad Holland, in Twente en Zorg en Zekerheid vergoed in het basispakket!

Het slechte nieuws:

  • Net als de jaren hiervoor wordt de merk-medicatie voor ADHD, Concerta, Medikinet CR, Equasym XL, het nieuwe lntuniv, en Strattera grotendeels niet vergoed in het basispakket. ln aanvullende pakketten wordt deze medicatie tot een maximum bedrag/jaar vergoed, maar vaak is dit onvoldoende om de kosten te dekken. Het kan afhankelijk van je medicatie en je dosis, goedkoper zijn om geen aanvullend pakket te nemen. Reken het dus goed na: wat betaal je aan extra premie? Wat betaal je aan eigen bijdrage? En wat krijg je dan terug? Want soms bent je alleen maar duurder uit.
  • Melatonine wordt niet in het basispakket vergoed. Overleg met je arts of het goedkoper is om melatonine van de drogist te gebruiken, maar let daarbijwel op de dosering en werkingsduur!

Wij hopen je met deze ínformatie te helpen om tijdig een keuze te maken uit het aanbod aan ADHD medicatie en zorgverzekeringen.

NB 1   Het is soms mogelijk een aanvullende verzekering apart bij een andere verzekeraar af te sluiten dan de basisverzekering.

NB 2 ln 2016 en 2017 geldt een wetteliik verolicht eiqen risico van € 385,- per jaar voor iedereen van 18 jaar en ouder, ongeacht de verzekering. Check in alle gevallen de polisvoorwaarden van je verzekering.

NB 3 Deze informatie is zorgvuldig opgesteld, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Deze brief bevat informatie van websites en informatie van verschillende verzekeraars, we aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid.

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Lees hier de uitgebreide brief die wij aan onze ADHD-patiënten. verstuurd hebben.

Bekijk ook veelgestelde vragen over ADHD (o.a. gebruik van medicatie).