Nieuws Nieuws

08 maart 2017

In Nederland zijn er ieder jaar 405.000 ouders met een psychische stoornis of verslaving. Kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP) en kinderen van verslaafde ouders (KVO) lopen een verhoogd risico om zelf ook psychische of verslavingsproblemen te ontwikkelen. 

10 tips

Ook al merkt u misschien niet zoveel bijzonders aan uw kind(eren), ze hebben vaak veel door en willen u waarschijnlijk ontlasten door bijvoorbeeld huishoudelijke taken over te nemen of naar uw zorgen te luisteren.

Op de website koppkvo.nl vindt u veel informatie, waaronder deze 10 tips:

  1. Vertel wat er aan de hand is. Sommige kinderen voelen zich meer op hun gemak bij een gesprekje tijdens de afwas of op de rand van het bed.
  2. Wees eerlijk in uw uitleg. Vraag af en toe of het kind begrijpt wat u heeft verteld. Als uw kind vragen heeft waarop u geen antwoord heeft kunt u gewoon zeggen: ‘Ik weet het niet’.
  3. Luister naar uw kind. Praten met uw kind is vooral luisteren naar uw kind.
  4. Kijk naar uw kind. Kinderen laten vaak aan hun gedrag weten hoe het met hun gaat. Weer in bed plassen of spijbelen zijn duidelijke signalen. U kunt ook aan de leerkracht of een vriendin vragen of zij iets opmerken.
  5. Een vaste gang van zaken. Als er problemen zijn in het gezin, geeft het kinderen een vertrouwd gevoel als sommige dingen gewoon doorgaan, zoals school, huiswerk, sportclub.
  6. Betrek er anderen bij. U hoeft niet alles alleen te doen. Schakel anderen in: familieleden, buren, een leerkracht, andere ouders.
  7. Laat de school iets weten. Als de leerkracht weet wat er aan de hand is, kan hij of zij uw kind beter opvangen.
  8. Een vertrouwenspersoon voor uw kind. Soms willen kinderen met een andere vertrouwenspersoon dan u zelf praten over de situatie. Laat uw kind weten dat u dat goed vindt en dat het geen ‘roddelen’ is.
  9. Preventief aanbod voor kinderen. Praten met andere kinderen die hetzelfde hebben meegemaakt lucht vaak op. Uw huisarts of uw hulpverlener kan u meer informatie geven.
  10. Het allerbelangrijkste: die knipoog en die knuffel. Welke problemen er ook zijn, voor uw kind is één ding het belangrijkste: dat u van hem of haar houdt. Dit kunt u uw kind duidelijk maken, iedere dag opnieuw.

Lees ook op de website van PsyQ over aandacht en hulp voor kinderen